לקסיקון עיניים

עולם בריאות העין והאופטיקה הוא תחום רחב ושופע ידע מקצועי ורפואי מעמיק, המאפשר לאופטומטריסט המומחה לספק ללקוחותיו את הפתרונות המיטביים בהתאמה אישית לראייה חדה ולעיניים בריאות לאורך זמן. מטרת הלקסיקון שלפניכם היא לאפשר הבנה ותקשורת קלות יותר מול האופטומטריסט, על מנת שתוכלו להתמצא במונחים המקצועיים ולעשות שימוש מועיל בממצאי הבדיקות ובחלופות המוצעות לכם.


מונחים עיקריים מתחום האופטיקה ובריאות העין

לפניכם מספר מונחים שכיחים ושימושיים, שיש לכם סבירות גבוהה להיתקל בהם במהלך הבדיקה, הטיפול והייעוץ אצל האופטומטריסט המומחה:

  • צילינדר – ליקוי בעין הנגרם מהתקמרות העדשה או הקרנית בעין באופן בלתי שווה. אצל מי שסובל מצילינדר, המכונה בשפה המקצועית גם אסטיגמציה, המוקד המתקבל יורכב משתי נקודות נפרדות בעלות מיקומים שונים בעין, מה שגורר עיוות של קרני האור וטשטוש ראייה לטווח הקרוב והרחוק גם יחד. מדובר בתופעה שכיחה בקרב הציבור הרחב, כשהצילינדר נמדד הן מבחינה מספרית והן על פי צירו. הצילינדר נבדק באמצעות מכשור אופטי מקצועי, אמצעי הדמיה שונים ומיפוי טופוגראפי של הקרנית, על מנת לקבוע את דרגת החוזק שלו, את כיוונו ואת מבנהו.
  • מולטיפוקל – כינוי לעדשות המאפשרות ראייה מיטבית למספר אורכי מוקד, ללא צורך להחליף את המשקפיים או להסירם. סביב גיל 40 נגרם אצל רבים רוחק ראייה, כלומר קושי לראות בחדות למרחקים הקרובים, מה שמעורר את הצורך במשקפיים נפרדים לראייה בעת קריאה, למרחק (כמו בנהיגה או בצפייה בסרט) ולטווח הביניים (דוגמת עבודה מול מחשב). עדשות מולטיפוקל מאפשרות את הראייה החדה למספר טווחי מרחק בזוג משקפיים אחד.
  • ביפוקל – עדשות משקפיים או מגע בעלות שני טווחי מיקוד, אשר בחלקן התחתון מאפשרות ראייה לטווח הקצר ולקריאה, ובחלקן העליון ניתן לראות באמצעותן למרחק.
  • דיופטר – יחידות המידה המקובלות בעולם האופטיקה למדידת חוזק עדשה הנדרשת לתיקונו של ליקוי ראייה או כוח התשבורת. יחידות הדיופטר הן אלו שנהוג לכנות בשם “מספר” המשקפיים או עדשות המגע.
  • שש-שש – חדות הראייה התקינה, המוגדרת כך שהעין הנבדקת רואה בחדות תקינה למרחק של 6 מטרים.
  • קוצר ראייה (מיופיה) – מצב בו קרני האור המקבילות מתמקדות לפני הרשתית, הגורם לעצמים הנמצאים במרחק של יותר משישה מטרים להיראות מטושטשים. קוצר ראיה מהווה את ליקוי הראיה השכיח ביותר באוכלוסייה, וניתן לתיקון באמצעות הרכבת משקפיים או עדשות מגע במספר, בהתאמה אישית.
  • רוחק ראייה – מצב בו קרני האור המקבילות נקלטות מאחורי הרשתית, מה שגורם לעצמים הנמצאים במרחק קרוב להיראות מטושטשים. מצב זה ניתן לתיקון באמצעות הרכבת משקפיים או עדשות מגע במספר הנכון, בהתאמה אישית.
  • זוקן ראייה (פרסביופיה) – ירידה בחדות הראייה לטווח הקרוב, המתרחשת עקב הפחתת האלסטיות של העדשה אצל רוב האנשים לאחר גיל ארבעים, ומחייבת תיקון באמצעות הרכבת משקפיים בעלי מספר מתאים, בהתבסס על בדיקת ראייה אישית.
  • עין עצלה – ליקוי ראייה זמני על פי רוב, הניתן לתיקון בגילאים צעירים בעזרת יישום תרגילי עיניים, הרכבת משקפיים ובחלק מהמקרים אף ניתוח.
  • קטרקט – עכירות בעדשה התוך-עינית, הגורמת לטשטוש בראייה. מדובר בליקוי ראייה השכיח יותר החל מגילאי 50 ומעלה, וניתן לתיקון בשלביו הראשוניים באמצעות הרכבת משקפיים מותאמים, ובהמשך בעזרת ניתוח להחלפת העדשה הטבעית במלאכותית.