משלוח חינם בקנייה מעל 280 ₪
buyme
כרטיס מתנה

עיוורון לילה

עיוורון לילה (Night blindness) או קוצר ראיה לילי, הינו שם כולל למספר הפרעות ראיה המתרחשות בתגובה לחשיכה. תופעות אלו יכולות להיגרם עקב מחלה תורשתית או עקב מצב נרכש, והן עשויות להפוך את משימת הראיה בחושך ואפילו באור נמוך לקשה עד בלתי אפשרית.

ברוב המקרים אין מדובר בעיוורון מוחלט, אך במקרים חמורים ייתכן והפרעה זו תביא למצב של קושי בראייה ביום ואף לעיוורון מוחלט.

הפרעת ראייה אחת נקראת קוצר ראיה לילה. תופעה זו הינה תופעה נרכשת ואינה מולדת, והיא נפוצה בעיקר בקרב בני נוער וצעירים עד גיל 20. במסגרת הפרעה זו, הנקראת גם “אברציה כדורית” או “ליקוי כדורי” (spherical aberration) האישונים מתרחבים בתגובה לחשכה, וגורמים לפגיעה בראייה, בדומה למקרים בהם מרחיבים את העישונים באופן יזום כחלק מבדיקת ראייה.
כך, הסובלים ממחלה זו נעשים קצרי ראיה במצבי חשכה, ולכן לרוב נאסרת הנהיגה על אנשים הסובלים מתופעה זו. עם השנים, הפרעת הראייה הזו משתפרת מעט, היות והאישונים נוטים לשנות את גודלן בתדירות פחותה.

סוג נוסף של הפרעת ראיה הנכללת תחת הקטגוריה של עיוורון לילה, הינה הפרעה במסגרתה העיניים של הסובלים ממנה מתקשות להסתגל ולהתאים את עצמם לאפילה או למצבים בהם אין תאורה מספקת, כמו למשל בבתי קולנוע.

הסוג החמור ביותר של עיוורון לילה יועבר  לרוב בתורשה, והוא אף יכול להביא לעיוורון מוחלט. עיוורון לילה מסוג זה נגרם עקב פגיעה ברצפטורים (קולטנים במערכת העצבים) המצויים ברישתית העין. במצב זה, התאים האחראיים על קליטת האור ברשתית מאבדים בהדרגה את יכולתם להגיב לאור, ויכולת הראייה באור מעומעם הולכת ויורדת. מחלה זו נקראת גם “רטיניטיס פיגמנטוזה” (Retinitis pigmentosa), והיא מחלה גנטית המופיעה באחת מתוך כ-5,000 לידות. במרוצת השנים מצב זה יכול להביא גם לפגיעה ברצפטורים האחראיים על הראייה באור, ולהתדרדרות המצב עד כדי עיוורון מוחלט.


מהם הגורמים לעיוורון לילה?

הגורמים לעיוורון לילה יכולים להיות רבים. כאמור, הגורם העיקרי לסוג החמור של עיוורון לילה הוא פגם גנטי, המועבר בתורשה. עם זאת, ישנם גורמים נוספים היכולים להביא לתופעה זו.

הגורם העיקרי לעיוורון לילה מהסוג הנרכש הוא חוסר חוסר בוויטמין A. ויטמין A מסייע בשמירה על הרשתית והוא חיוני לשמירה על ראייה תקינה. לצד ויטמין A, רצוי לציין גם את האבץ, אשר נקשר טוב לוויטמין A ומסייע לגוף בקליטתו. כך, מחסור באבץ יכול גם כן לגרום לעיוורון לילה. כמו כן, אנשים הסובלים מסכרת נמצאים גם כן בקבוצת סיכון גבוה ללקות בעיוורון לילה. רמות סוכר גבוהות פוגעות בכלי הדם בגוף ולבסוף גם בכלי הדם שבעיניים, מה שגורם לנזק ברשתית.


אפשרויות טיפול בעיוורון לילה

עיוורון לילה מן הסוג התורשתי אינו ניתן לטיפול. יחד עם זאת, כיום ישנם מספר טיפולים עתידניים אשר עשויים לסייע ולהביא לפיתרון. לאחרונה החלו לייצר שתלים אלקטרוניים מסיליקון אשר יכולים לראוות אור ולהגיב אליו. השתלת שתלים אלו על הרשתית או מתחתיה עשויים לסייע לאלו הסובלים מהתופעה. כמו כן נערכו ניסויים בהשתלת עין ביונית, בה השתל למעשה יחליף את התאים הפגומים.

בעיוורון לילה מן הסוג הקל יותר, ניתן לטפל באופן יומיומי על ידי תזונה נכונה ועשירה בוויטמין A ואבץ. ירקות ירוקים, אדומים וצהובים הינם מקור מצוין לוויטמין A, אותו ניתן למצוא בפלפל אדום, עגבנייה, בטטות, תרד, כרוב, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, עירית, אפונה, גויאבה ואף בשקדים. אבץ ניתן לצרוך דרך אכילת השר עופות ובשר בקר, כמו גם דרך אכילת ביצים, פטריות, שעועית, שום ושוקולד מריר.


המידע האמור מוגש כשירות לציבור ולא מהווה המלצה לטיפול או תחליף לייעוץ רפואי

מוצרים מומלצים
לא נמצאו מוצרים מומלצים
אולי תאהב/י גם