תוכן עניינים
למה חשוב שתשמרי (גם) על העיניים שלך בהיריון, מדוע יש צורך לרכוש משקפיים חדשים והאם יש לכך השלכות אחרי הלידה? המומחים של הלפרין מסבירים
בין אם את מצפה ובין אם לא, את ודאי מודעת לכך שלהריון יש השפעה רבה ומשמעותית על הגוף שלך. למעשה, שינויים פיזיולוגיים מתחילים כבר בשבוע הראשון להתעברות ורק הולכים ומתעצמים עם הזמן. אחד מהשינויים הללו בא לידי ביטוי בראייה, כאשר במידה ואת מרכיבה משקפיים או עדשות מגע, השפעת ההיריון עלייך תהיה משמעותית אפילו יותר.
מה הגורם לכך, איך ההשפעה הזו באה לידי ביטוי ולמה חשוב להקפיד ולהשגיח על התפתחות איכות הראייה בזמן ההיריון? המומחים של הלפרין עונים:
איך משפיע הריון על הראייה
הפגיעה באיכות הראייה בהיריון מופיעים לרוב בחודשים המתקדמים של ההיריון, ובמיוחד לקראת סופו. היא נובעת משינויים בעובי העדשה, במידת רגישותה של קרנית העין ובעובי הקרנית, מה שיוצר תחושת גרד, שהופכת את העין הופכת ליבשה ולרגישה יותר. שינויים אלו ישפיעו עלייך בעיקר במידה ואת מרכיבה עדשות מגע ומשקפיים כדי לשפר את ראייתך למרחק.
ירידה בראייה לרוב תופיע בחודשים המתקדמים של ההיריון, ובמיוחד לקראת סופו. לאחר הלידה, כשהגוף מתאזן, העניין מסתדר לרוב מעצמו.
אחת ולתמיד: מהו טשטוש ראייה בהריון?
כידוע, מהלך ההריון בקרב נשים כולל בתוכו שינויים הורמונליים שונים בגוף. לשינויים אלו ישנם השפעות שונות ומגוונות על גוף האישה במהלך ההריון, כאשר אחת ההשפעות המוכרות כיום באה לידי ביטוי בראייה – נשים רבות מעידות כי במהלך ההריון, במיוחד בשלביו המתקדמים יותר, הן חוו טשטוש ראייה.
טשטוש ראייה בהריון הוא למעשה מצב שבו ישנה ירידה ברמה כזו או אחרת בחדות הראייה, ולעיתים גם באיכות הראייה הכללית. תופעה זו מופיעה בעיקר בקרב נשים, שנהגו להרכיב משקפיים או עדשות מגע באופן קבוע טרם ההריון, אך לא רק. עם זאת, נרגיע כבר עכשיו ונאמר כי אין כל סיבה מהותית לחשוש ממצב זה, שכן מדובר בתופעה הורמונלית, אך בהחלט מומלץ לפעול בהתאם ולגשת לבעל מקצוע מוסמך, אשר יחווה את דעתו המקצועית, ויוודא שאין דבר חריג במצב הנתון. כמו כן, למען הסר ספק, מומלץ לגשת לאחד מסניפי הרשת של אופטיקה הלפרין לטובת ביצוע בדיקת ראייה איכותית, שתאבחן בצורה אידיאלית את המצב שלכן.
יובש בעיניים בהריון: מתי ולמה זה קורה?
תופעה נוספת שעלולה להופיע במהלך ההריון, הינה יובש בעיניים אשר מופיעה גם היא לאור השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה בתקופת ההריון. יובש בעיניים בהריון נגרם לרוב כתוצאה משינויים כאלו ואחרים בשכבת הדמעות אשר אחראים על ויסות הדמעות בעין. שינויים אלו, גורמים לדמעות לא להשתחרר כראוי, מה שמוביל בסופו של דבר לתחושת יובש בעין, המלובה בתחושה של עיניים שורפות.
לטובת התמודדות עם מצב של יובש בעיניים בהריון, ניתן לעשות שימוש במספר מוצרים בהתאם להמלצת הגורם המומחה, ביניהם תוכלו למצוא דמעות מלאכותיות להקלה על היובש, טיפות עיניים ועוד. נוסף על כך, לעיתים שימוש במשקפי שמש ומשקפי ראייה במידת הצורך, כמו אלו שתוכלו למצוא אצלנו באופטיקה הלפרין, חנות אופטיקה, יוכלו גם הם להקל על תסמיני היובש.
השפעות נוספות של ההריון על העיניים והראייה
מעבר ליובש בעיניים וטשטוש ראיה פתאומי בהריון, ישנם השפעות נוספות של תקופת ההריון על העיניים. גם כאן כמובן, תופעות והשפעות אלה נגרמים במרבית המקרים כתוצאה משינויים הורמונליים שונים בגוף.
- לחץ בעין – לעיתים תקופת ההריון גורמת לנשים לתחושת לחץ מאחורי העין מסיבות שונות.
- צניחת עפעפיים – תופעה שבה העפעף של העין "נופל" ומכסה את חלקה העליון של העין, מה שגורם לשיבוש שדה ראייה תקין.
- כתמים בשדה הראייה – בדומה לטשטוש בראייה, ישנם מקרים של הופעת כתמים שחורים בשדה הראייה, אשר מפריעים גם הם במידה זו או אחרת לראייה.
- כאבי ראש המלווים בליקויי ראייה – מעבר לכאבי הראש המאפיינים את תקופת ההריון, כאבי ראש אלה מלווים לעיתים בליקויי ראייה שונים.
חשוב לציין שמרביתן המוחלט של ההשפעות הללו אינן אמורות לעורר בהלה והן חולפות לאחר ההריון. עם זאת, מומלץ על כל פנים לגשת לגורם מוסמך לקבלת ייעוץ מקצועי במידת הצורך.
מקרים שחשוב לבדוק
בעקבות היובש שנוצר בעין, הרכבת עדשות מגע בהריון יכולה להפוך למשימה לא קלה לעיתים, המלווה בתחושת אי נוחות לאור הכנסת גוף זר לעין. אם את מרגישה שההשפעה משמעותית, חשוב שלא תקלי בכך ראש ותפני לגורם מטפל לביצוע מעקב. ככל שתקדימי לטפל בתסמינים הללו, כך תגבר תחושת ההקלה.
לצד זאת, הריון יכול להביא איתו תופעות לוואי הדורשות התייחסות מיוחדת, כגון טשטוש בראייה, ניצוצות והבזקים בעיניים, תחושה של לחץ על העין, או הופעת כתמים שחורים בראייה. במקרים אלו עלייך לפנות במידית לרופא/ה המטפל/ת שלך, מאוחר והם עלולים להצביע על בעיה בריאותית חמורה מאד, כמו רעלת היריון.
כיצד מתמודדים עם שינויים אלה?
מאחר וסביר שאיכות הראייה שלך תיפגע יותר אם את סובלת מקוצר ראייה ובמיוחד במידה ואת מרכיבה עדשות המגע, מומלץ לך לוותר על האחרונות ולבחור במשקפיי ראייה בתקופת ההיריון. בנוסף וכמו שנאמר, איכות הראייה לרוב חוזרת לעצמה לאחר הלידה ולכן כדאי לא למהר ולהחליף משקפיים למספר גבוה יותר, אלא רק לבצע מעקב שוטף ולגשת לבדיקות ראייה לאורך ההיריון. במקביל, את יכולה להיעזר בפתרונות אחרים שיכולים להקל את תחושת היובש בעין, אבל בכל מקרה חשוב לבחור אותם בעזרתו של רופא מומחה. לאחר הלידה כדאי לעבור בדיקת עיניים ולחזור עליה גם כחצי שנה לאחר מכן. בתקופה זו כבר ניתן יהיה לדעת בוודאות אם נגרם נזק לעין או מהו מצבה הקבוע.
אל תתפשרי על פחות מבדיקת ראייה אצל המומחים!
המידע האמור מוגש כשירות לציבור ולא מהווה המלצה לטיפול או תחליף לייעוץ רפואי.
שאלות ותשובות
האם טשטוש ראייה בהריון זמני וחולף?
כן. טשטוש ראייה בהריון הינו זמני, וחולף לאחר שההורמונים בגוף מתאזנים. עם זאת, מומלץ לפנות לגורם מקצוע על מנת לקבל חוות דעת רלוונטית ומקצועית בהתאם למקרה הפרטי שלכן.
האם טשטוש ראייה בהריון יכול להיות בעין אחת?
בהחלט. לעיתים ישנו טשטוש ראיה בעין אחת בהריון ולא בשתי העיניים. מצב זה נכלל תחת טשטוש ראיה בהריון, והוא אינו חריג במיוחד.
האם יכולה להיות ירידה בראיה אחרי לידה?
כן. ראיה מטושטשת בהריון נובעת מחוסר איזון הורמונלי בגוף, המשפיע על עדשת וקרנית העין. אי לכך, כל עוד ההורמונים לא התאזנו, ייתכן ותחוו ירידה בראיה אחרי לידה גם כן.