תרפיה ויזואלית

תרפיה ויזואלית הינה למעשה סוג של אימון לראייה. מדובר בטכניקה ייחודית אשר מטרתה היא לתקן את הראייה ולסייע במקרים של ראייה דו-עינית, אמבליופיה (עין עצלה), פזילה, בעיות מיקוד, בעיות למידה וקריאה ובעיות תפיסתיות ומוטוריות הקשורות לראיה. טיפולי תרפיה ויזואלית מסייעים בפתרון לבעיות אלו, או לפחות בהקלה של חומרת הבעיה ללא ניתוח וללא טיפול פולשני, ואף מהווים טיפולי השלמה למשתמשים בעדשות או בפריזמות.

חשיבות תרפיה ויזואלית אצל ילדים

מחקרים שונים אשר בוצעו בשנים האחרונות מוכיחים כי היום כמעט לאחד מכל ארבעה ילדים יש בעיות ראיה. בעיות הראייה הללו יכולות להפריע לילד בזמן הלימודים ולהפריע לו בביצוע של משימות הדורשות פעילות ראייה לאורך זמן. אצל ילדים רבים לעיתים קשה להצביע במדויק על מקור הקושי בלימודים, ורבים שוכחים לבדוק את הסיבה הבסיסית ביותר – אולי הילד סובל מליקוי ראיה. חשוב להבין כי גם כאשר חדות הראיה היא הגבוהה ביותר, 6\6, ישנן בעיות אחרות שיכולות לפגום ביכולת הראיה לאורך זמן, במיוחד אצל ילדים.

היום ניתן לראות ילדים רבים בעלי בעיות התנהגות או קושי בלימודים, אשר אותם מקשרים מיד לבעלי הפרעות קשב וריכוז, ולעתים אף מנסים לתת להם תרופות אף על פי שהם בכלל אינם זקוקים להן. לכן, חשוב מאוד לאבחן ילדים בבעיות כאלו, ולהעניק להם את הטיפול המתאים בעזרת תרפיה ויזואלית וללא שימוש בתרופות או בהליכים מורכבים אחרים.

מה כולל טיפול בתרפיה ויזואלית?

טיפולי תרפיה ויזואלית כוללים כמה שלבים שונים:

  • אבחון הבעיה וקביעה של תכנית טיפולים המותאמת באופן אישי למטופל, בהתאם לבעיה ממנה הוא סובל. האבחון כולל שני סוגים שונים: אבחון מוטורי אשר כולל תנועות עיניים הקשורות לכיוון העיניים למטרה מסוימת בכדי לפקס את הראייה, ואבחון סנסורי אשר בודק כיצד מועברת האינפורמציה בין העין לבין המוח.
  • תכניות ופעילויות שונות אשר מטרתן היא להגדיל את היכולת של המוח לשלוט בראיה – בתנועות העיניים, ביכולת המיקוד ובראייה דו-עינית.
  • שימוש במכשירים אופטיים כמו עדשות מיוחדות, פריזמות ומסננים בכדי לשפר את הכישורים הראייתיים.

טיפולי תרפיה ויזואלית נמשכים לרוב בין 15-10 מפגשים, בהתאם לסוג הטיפול ולסוג הבעיה ממנה סובל המטופל. שימו לב כי מדובר בטיפולים הדורשים רמת הקשבה גבוהה ויכולת ריכוז ממושכת, ולכן הם אינם מתאימים לכל אחד.

בנוסף, חשוב מאוד להקפיד על התמדה בטיפול ועל הגעה רצופה למפגשים השונים, וכן על שיתוף פעולה עם המטפל. לכן, אם מדובר בטיפול עבור ילדים, אנו ממליצים מאוד לפנות למטפל בעל ניסיון בעבודה עם ילדים: מטפל שכזה יוכל להתחבר אל הילד בצורה הרבה יותר טובה והילד ירגיש שהוא יכול לסמוך עליו, ולכן ישתף פעולה עם הטיפול. בנוסף, כדאי להכין את הילד מראש לטיפול ולהסביר לו מה המטרה שלו – לשפר את הראייה שלו למשך שנים ארוכות – מה שיגרום לו לשתף פעולה בצורה הרבה יותר טובה.


אופטיקה הלפרין איננה מספקת טיפול מסוג זה והמידע האמור מוגש כשירות לציבור ולא מהווה המלצה לטיפול או תחליף לייעוץ רפואי.