הגיוס לצה"ל הוא תהליך לא פשוט, אשר כולל בתוכו מספר תהליכים ושלבים אותם נדרש לעבור ולבצע, מעבר לתהליך הנפשי אותו עובר כל מתגייס ומתגייסת חדשים. כחלק מתהליך הגיוס, ובפרט כחלק מתהליך "צו ראשון", מתבצעות בקרב החיילים לעתיד מספר בדיקות גופניות אשר מטרתן הינה להרכיב את "הפרופיל הצבאי" של המתגייס או המתגייסת. בין בדיקות אלה, מתבצעת בין היתר בדיקת עיניים, אשר בוחנת מספר דברים בנוגע לראייה של החייל. לבדיקה זו ישנה השפעה על הפרופיל, ועל כן בקרב רבים עולות לא מעט שאלות בנושא. יש לכם צו ראשון בקרוב ואיתו מגיעות השאלות? אם כן, הגעתם למקום הנכון! אז בלי לבזבז זמן נוסף, בואו נבין את כל מה שכדאי לדעת על בדיקת ראייה לצו ראשון.
תוכן עניינים
צעדים ראשונים בדרך לגיוס: מה כוללת בדיקת עיניים לצו ראשון?
בדיקת ראייה היא אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך הגיוס, ובפרט בצו הראשון. על אף שלא מעט אנשים חושבים כך, אסור לזלזל ולו לרגע בבדיקת הראייה המתבצעת בצו הראשון, שכן מדובר בבדיקה בעלת חשיבות רבה, אשר מחולקת למספר שלבים. כל שלב מכיל למעשה בדיקת ראייה שונה, וכן סדר ואופן ביצוע הבדיקות השונות משתנים מפעם לפעם. לנוחיותכם, ריכזנו עבורכם את הבדיקות אותן כוללת בדיקת עיניים לצו ראשון:
- עיוורון צבעים – הבדיקה הראשונה אותה מבצעים המתגייסים בצו הראשון הינה בדיקת עיוורון צבעים. בעזרת אמצעים ייעודיים, בודקים הרופאים בצו הראשון האם קיים למתגייסים עיוורון צבעים, ואם כן, אז באיזו מידת חומרה. לעיתים, מתגייסים מגלים בבדיקה זו לראשונה כי הם אכן עיוורי צבעים.
- בדיקת ראייה "סטנדרטית" (ויזוס) – הבדיקה השנייה שמתבצעת היא למעשה בדיקה סטנדרטית של חדות ושדה הראייה המכונה "ויזוס". בדיקה זו נועדה על מנת לבדוק את הראייה הכללית שלכם, לרבות חדות ופוקוס הראייה, עד כמה רחב שדה הראייה שלכם, וכן שלילת מחלות עיניים שונות.
- בדיקת פונדוס – במקרים בהם המתגייסים בעלי משקפי ראייה עם מספר 4 ומעלה, מתבצעת בדיקה נוספת המכונה "פונדוס". בדיקה זו הינה מעמיקה יותר, ומטרתה לבחון את קרקעית העין ולספק מידע נרחב אודות הרשתית, עצב הראייה וכלי הדם שבעין.
יחדיו, בדיקות אלה מאפשרות לכם לעבור לשלב הבא בצו הראשון, ולהתקדם צעד נוסף אל עבר יום הגיוס המיוחל. כמו כן, נציין שניתן לבצע בדיקות אלו טרם הצו הראשון, אצל גורמי מקצוע מוסמכים ומאושרים על ידי הצבא, ובכך לקצר הליכים במעמד הצו הראשון.
הכירו את טופס בדיקת ראייה לצו ראשון: הטופס שיקצר לכם תהליכים
במהלך הצו הראשון, או לפניו, יהיה עליכם למלא טופס ייעודי, המכונה "טופס רפואי למועמד לשירות ביטחון". טופס זה, כשמו, מכיל מספר שאלות הנוגעות למצבכם הרפואי, בהתאם לדרישות ולצרכי הצבא. בין היתר כפי שתוכלו כעת לנחש, טופס זה מכיל חלק המתייחס לבריאות העיניים שלכם, אותו צריך למלא אופטומטריסט או רופא עיניים מוסמך. במקרה שבו אתם ניגשים לרופא טרם מעמד הצו הראשון, לטובת ביצוע בדיקות העיניים עליהן דיברנו קודם לכן, נדרש מכם להגיע יחד עם טופס זה, ולתת לרופא המטפל למלא את הפרטים הרלוונטיים במקומות המיועדים, בהתאם כמובן לתוצאות הבדיקה שערכתם.
במידת הצורך, יהיה על הרופא למלא את חוות דעת להמשך טיפול במקרים של צורך בבדיקות נוספות כגון זו שהזכרנו קודם לכן המכונה "פונדוס".
כך או כך, בין אם החלטתם לבצע את בדיקות הראייה טרם הצו הראשון ובין אם במהלכו, מומלץ להתבונן בטופס בדיקת ראייה לצו ראשון מבעוד מועד, על מנת לדעת בפני מה אתם עומדים, וכיצד נראים בדיוק הדברים.

שמים קץ לתהיות: כיצד משפיעה בדיקת הראייה על השירות הצבאי?
רגע לפני שנסיים, אי אפשר להמשיך מבלי לענות על אחת השאלות החשובות ביותר בנושא בדיקת ראייה לצו ראשון, והיא כמובן – עד כמה גדולה ההשפעה של בדיקות הראייה בצו הראשון על השירות הצבאי ועל התפקידים אותם ניתן לבצע. ובכן באופן כללי, תוצאותיהן של בדיקות הראייה המתבצעות כחלק מצו ראשון הינן חלק ממכלול בדיקות כשירות גופנית המתבצעות בתהליך הגיוס, ומרכיבות כולן יחדיו את "הפרופיל הצבאי" של כל מועמד לשירות ביטחון באשר הוא. עם זאת, על אף שמדובר בחלק מתוך הכלל, לבדיקות הראייה ישנה השפעה לא קטנה, מ-2 סיבות מרכזיות:
- השפעה רבה על הפרופיל – במקרים בהם תוצאות בדיקות הראייה חורגות מגבולות הממוצע, ההשפעה שלהן על הפרופיל עלולה להיות רבה עד כדי הורדה דיי משמעותית בפורפיל.
- דרישות לתפקידים – ישנם לא מעט תפקידים בצבא, במיוחד תפקידי לוחמה, אשר עבור קבלה לתפקידים אלה, ראייה תקינה מהווה תנאי הכרחי. עם זאת, גם כאן מדובר על מנעד לא קטן שכן ישנם תפקידים (גם לוחמה), אשר אליהם ניתן להתקבל גם עם עדשות מגע או משקפי ראייה במספר כזה או אחר, לצד תפקידים כדוגמת סיירות מובחרות, אליהם נדרשת ראייה טבעית מושלמת.
בשורה התחתונה, לבדיקת ראייה ישנה השפעה לא קטנה על השירות הצבאי ועל התפקידים אותם ניתן לבצע, אך חשוב לזכור ששום דבר אינו סופי, וכמעט תמיד ניתן לנסות דרכים נוספות, כדוגמת ניתוחי לייזר, לטובת הגעה לתפקיד כזה או אחר.
בקלות ובמהירות: היכן ניתן לבצע בדיקת עיניים לצו ראשון?
אם אחרי כל זה אתם מעוניינים לבצע בדיקת ראייה לצו ראשון טרם הצו הראשון עצמו, ניתן לעשות זאת בקלות. צה"ל מאפשר כיום לבצע בדיקות ראייה בקופות החולים השונות, אשר יכולות לעיתים להפנות אתכם אל מכוני ראייה שונים בהתאם לצורך, שם תוכלו לבצע בדיקות ראייה טרם הגעתכם למעמד הצו הראשון, ובכך גם לחסוך זמן רב בצו הראשון, וגם לבצע את בדיקות הראייה ברוגע וללא הלחץ של מעמד הצו הראשון. זקוקים לבדיקות ראייה מקדימות לצו הראשון? מעוניינים בבדיקות ראייה שגרתיות? צריכים משקפי ראייה, עדשות מגע או אפילו הנפקת טופס ירוק לרישיון נהיגה? אנחנו באופטיקה הלפרין כאן עבורכם, לספק לכם את כל מה שצריך – מהמידע העדכני ביותר ועד לציוד החדיש ביותר. בהצלחה!
שאלות ותשובות
האם משקפיים מורידות פרופיל?
לא בהכרח. במקרים בהם מדובר על מספר נמוך או על תיקון ראייה קטן יחסית, לא בהכרח יורד פרופיל על הרכבת המשקפיים. עם זאת, במקרים של ראייה שחורגת מה"רגיל", המשקפיים אכן עלולות להוריד את הפרופיל.
האם צריך להביא מסמכים לבדיקה?
לבדיקת ראייה לצו ראשון נדרש להביא תעודה מזהה כבדרך כלל, וכן טופס ייעודי המכונה "טופס רפואי למועמד לשירות ביטחון", בו הרופא צריך למלא את תוצאות הבדיקה. טופס זה חשוב ובלעדיו הבדיקה לא רלוונטית.
האם מותר להרכיב עדשות מגע במהלך הבדיקה?
בדיקת הראייה המתבצעת כחלק מבדיקות הצו הראשון מחולקת למספר בדיקות. לרוב, מתבצעות 2 בדיקות ראייה כאשר באחת מהן ייתכן ותוכלו להרכיב עדשות מגע, ובשנייה ככל הנראה שלא.
כמה זמן נמשכת בדיקת ראייה לצו ראשון?
בדיקת ראייה בצו ראשון מחולקת למספר בדיקות ראייה אשר בוחנות היבטים שונים כל אחת. באופן כללי, בדיקות הראייה בצו הראשון אורכות כרבע שעה, ובמקרים חריגים כחצי שעה לכל היותר.