תארו לעצמכם שהייתם הולכים ברחוב באמצע היום, ולפתע, משום מקום, אתם מתחילים לראות הבזקי אור חזקים בשדה הראייה שלכם. נשמע סיוט לא? ובכן תופתעו (או שלא) לגלות, שמדובר ככל הנראה בתופעה המכונה הבזקי אור בעיניים, ולמעשה מדובר בתופעה שכיחה למדי. מה בדיוק קורה במהלך הבזקי האור האלה, ממה הם נגרמים, כיצד ניתן לטפל ואף למנוע אותם ועוד? על כל זאת נדבר ממש עכשיו. אז קדימה, בואו נתחיל!
תוכן עניינים
מהם וממה הם נגרמים: הכירו את הסוגים השונים של הבזקי אור בעיניים
הבזקי אור בעיניים, כשמם, הם תופעה שבה מופיעים פעימות אור קצרות, הבהובים או ניצוצות אור במקום כזה או אחר בשדה הראייה של האדם. אורות אלה כמובן, אינם אמיתיים אלא מופיעים אך ורק בעיניו של האדם הסובל מתופעה זו.
מדובר אפוא בתופעה שכיחה באופן יחסי, אשר יכולה להופיע כתוצאה ממספר גורמים שונים:
- הפרעות בזגוגית העין – זגוגית העין הנמצאת בחלקה החיצוני של העין, היא חומר דמוי ג'ל שקוף. מסיבות שונות ביניהן עניין הגיל, זגוגית העין עלולה להיפגע בצורה כזו או אחרת, מה שעלול להוביל להבזקי אור בעיניים.
- עצב הראייה – במקרים שונים בהם נגרם נזק כזה או אחר לעצב הראייה הממוקם מאחורי גלגל העין, עלולים להופיע הבזקי אור בשדה הראייה כתוצאה מעיבוד לקוי של התמונה שהעין רואה במוח.
- מחלות עיניים – מחלות עיניים שונות, כגון מיגרנה של העין, דלקות עיניים ועוד, עלולות להשפיע גם הן על הראייה בדרכים שונות, ובכך להוביל ל"פלאשים" והבזקי אור בעיניים.
- תופעות לוואי – ישנן תרופות אשר נטילתן כרוכה בתופעות לוואי שונות המשפיעות בין היתר גם על הראייה, מה שעלול גם כן לגרום להבזקי אור בשדה הראייה.
לא רק הבזקי אור: מהם התסמינים הנלווים שיש להבזקי אור בעיניים?
לצד הגורמים והסוגים של הבזקי אור בעיניים, ישנם סימפטומים נוספים אשר עלולים להופיע יחד עם הבזקי האור. על מנת לשמור על בריאות העיניים שלכם, מומלץ להיות ערניים ומודעים לתסמינים אלה, ובמידת הצורך לפנות לגורם רפואי מוסמך:
- הידרדרות בראייה – הבזקי אור בעיניים עלולים לעיתים להופיע לצד הידרדרות כזו או אחרת באיכות הראייה, אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בטשטוש בראייה, ראייה כפולה ואף אובדן ראייה.
- כתמים "צפים" בשדה הראייה – לצד הבזקי האור, ישנם מקרים בהם ה"פלאשים" מופיעים לצד כתמים שחורים ש"צפים" בשדה הראייה.
- רעידות בעין – רעידות וריצודים בעין עצמה או בראייה, מהווים גם הם תסמין נוסף שמופיע לצד הבזקי אור בעיניים במקרים מסוימים.

מתי יש לפנות לרופא עיניים בכל הנוגע להבזקי אור?
ראשית כל נפתח ונאמר שהבזקי אור בעיניים בפני עצמם אינם מצב חמור במיוחד, ואינם מעידים בהכרח על מצב בריאותי כזה או אחר של העיניים שלכם לכשעצמם. עם זאת, חשוב להיות עם יד על הדופק ולפנות לרופא עיניים בכל הנוגע להבזקי האור במקרים הבאים:
- הבזקי אור מתמשכים – אם הבזקי האור אינם חולפים, וממשיכים באופן חריג, מומלץ לפנות לגורם מוסמך בנושא.
- שינוי פתאומי חריג – אם ישנו שינוי פתאומי חריג בעוצמת או תדירות הבזקי האור, יש לפנות לאופטומטריסט מורשה כמו שתוכלו למצוא באופטיקה הלפרין, חנות אופטיקה, או לכל גורם מוסמך אחר שהוא.
- תסמינים נלווים – אם אחד מהתסמינים הנלווים אותם הצגנו קודם לכן מופיע לצד הבזקי האור, מומלץ לגשת לגורם רפואי מוסמך בעניין.
מעבר לכך, בכל מקרה אחר שבו אתם חשים צורך לפנות לגורם מוסמך בעניין, אל תהססו לעשות זאת, שכן עדיף להגיע לרופא עיניים שלא לצורך מאשר ההפך.
טיפול והתמודדות: כיצד מטפלים בהבזקי אור בעיניים?
טיפול בהבזקי אור בעיניים הוא אינו יחיד וקבוע, אלא תלוי בגורם שהוביל למצב הנתון. אי לכך, כל מקרה לגופו דורש טיפול בהתאם לצורך, אשר יכול לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים. במרבית המקרים, ניתן לסווג את הטיפול ל-2 גישות:
- טיפול אישי – טיפול והתמודדות עם הבזקי האור באופן עצמאי כגון שינוי הרגלים בחיי היומיום, צמצום חשיפה למקורות אור מלאכותיים, החלפת אביזרי אופטיקה כדוגמת עדשות מגע או משקפי ראייה אם קיימים וכו'.
- טיפול כירורגי – במקרים מורכבים יותר, בהם האבחון המקצועי העלה שהגורם למצב הנתון מורכב מהרגיל, ייתכן שידרש לבצע ניתוח על מנת לטפל בשורש הבעיה, ולהפסיק את הבזקי האור בעיניים, כמו גם את הסכנות העתידיות שעלולות להופיע.
כך או כך, מומלץ לבצע בדיקת ראייה, כמו שתוכלו למצוא אצלנו באופטיקה הלפרין, וכן לפנות לאופטומטריסט על מנת לקבל דרך טיפול בהתאמה אישית.
הקדימו תרופה למכה: כך תמנעו מתופעת הבזקי אור בעיניים
הדרך הטובה ביותר להימנע מהבזקי אור בעיניים היא פשוט לשמור על בריאות העיניים ככל הניתן. בין אם מדובר על שמירה על העיניים מפגיעות פיזיות, צמצום חשיפה למקורות אור חזקים ככל הניתן ועוד. כמו כן, הפיכת בדיקות ראייה ועיניים לדבר שבשגרה בהחלט יכולה להציל את העיניים שלכם מתופעות כאלו ואחרות ביניהן גם הבזקי אור, ולהקדים תרופה למכה בלא מעט מקרים. את בדיקות הראייה, האופטומטריסטים המקצועיים ביותר ועוד, תוכלו למצוא אצלנו באופטיקה הלפרין.
שאלות ותשובות
מה ההבדל בין הבזקים שנובעים מהיפרדות זגוגית להבזקים של קרע רשתית?
קרע רשתית הוא מקרה נדיר יותר בהשוואה להיפרדות זגוגית בכל הקשור להבזקי אור בעיניים. כמו כן, היפרדות זגוגית קשורה לחלק הקדמי של גלגל העין, בעוד שהרשתית ממוקמת בחלקו האחורי.
האם יש טיפול להבזקי אור שנובעים מהיפרדות זגוגית?
כמובן. לכל גורם שמוביל להבזקים בעין קיים טיפול. עם זאת, לא ניתן לנקוב בטיפול מסוים, שכן הטיפול תלוי מאוד במקרה הספציפי, במצב העין של המטופל ועוד.
האם יכולים להיות הבזקי אור עם עיניים עצומות?
כן, הבזקי אור בעיניים בהחלט יכולים להופיע גם בעיניים עצומות. הגורמים לכך שונים, והסיבה לכך היא שהקשר בין העין למוח פועל תמיד, גם כאשר העיניים עצומות.