משלוח חינם בקנייה מעל 280 ₪

אחת ולתמיד – מה ההבדל בין אופטומטריסט לרופא עיניים?

הוא רופא עיניים? הוא אופטיקאי? הוא בכלל היא? המומחים של הלפרין מסבירים מהו תפקידם של אופטומטריסטים ומתי חשוב לפנות אליהם לבדיקה

אם הייתם צריכים להגדיר אופטומטריסטים מהם, כנראה שקצת הייתם מתבלבלים, וזה בסדר גמור! עולם האופטיקה והראייה מלא במונחים שלא פעם נשמעים לנו די דומים. כדי לחזק לכם את המומחיות בנושא, המאמר שלפניכם יעשה לכם סדר במונחים וישים קץ לשאלה “למי להגיע קודם – לאופטומטריסט/ית, לרופא/ת עיניים או אולי בכלל לאופטיקאי/ת”?

אופטיקאים, בדומה לטכנאי שיניים, הם גם טכנאים – רק של עדשות. הם מתמחים בחיתוך ובליטוש עדשות על פי מרשם, יכולים לעזור בהתאמת המסגרת ולכוונן אותה לפי פני המטופל.

 

אופטומטריסטים הם מי שלרוב מבצעים את בדיקת הראייה לפני רכישת משקפיים או לצורך אישור כלשהו על מצב הראיה, כמו זה הנדרש לשם קבלת רישיון נהיגה. תחום הסמכות שלהם – אופטומטריה – הוא מקצוע פרא-רפואי, מה שלא מחייב אותם להיות רופאים. יחד עם זאת, אופטומטריסטים כן מחויבים בהסמכה ממשרד הבריאות ולשם כך עוברים כ-4 שנים של הכשרה אקדמית.

 

רופאי עיניים, בניגוד לאופטומטריסטים, מחויבים בהסמכה הכוללת לא פחות מ-12 שנות לימודי רפואה, במהלכן הם מתמחים בתחום מסוים הקשור לבריאות העין. מתוקף סמכותם זו הם רשאים, בין היתר, לאבחן מחלות הקשורות בעיניים, כגון דלקות, זיהומים או מחלות תורשתיות.

בדיקת עיניים vs בדיקת ראייה

כמו שכנראה כבר הבנתם, החלק של האופטיקאים פחות רלוונטי לנו בבואנו לבחון את העיניים או הראייה שלנו, אלא שהוא יותר פועל “מאחורי הקלעים”. אם כן – נתמקד בשתי המקצועות האחרונים: אופטומטריסטים ורופאי העיניים.

אז מתי פונים למי?

לרופאי עיניים יש לפנות בכל פעם שמתעורר חשד לזיהום או לדלקת, למשל במקרה של שעורה בעין. שעורה היא דלקת שכיחה הנגרמת עקב זיהום חיידקי. רופאי העיניים ידעו לפתור את הבעיה, ויעשו זאת בדרך כלל על ידי ניקוז בלוטת השומן בעפעפיים. מעבר לכך, בבדיקת עיניים אצל רופאי עיניים, הם יחפשו אחר פגיעה אפשרית בעין או אחר תסמינים למחלות גנטיות למשל, גם במידה ואינכם יודעים על בעיית ראייה תורשתית קיימת.

בהתאם, בדיקה אצל רופאי עיניים היא חיונית, ויש לבצעה פעם בשנה. נשמע לכם מוגזם? מסתבר שאתם לא לבד – 80% מהישראלים מזניחים את העיניים שלהם ואינם מבצעים את הבדיקות כנדרש. במקרה הזה כמובן שלא מומלץ שלא לפעול לפי הלך הרוב, וזאת על מנת לשמור על הראייה שלכם תקינה ובטוחה. 

יש מקרים בהם תדירות הבדיקה אצל רופאי העיניים חשובה במיוחד. ראשית, על פי החוק, רק רופאי עיניים מורשים לבדוק ילדים עד גיל 10. הבדיקה הראשונה מבוצעת בבית הספר בגיל 6, ומומלץ לקחת ברצינות את ממצאיה. בנוסף, במקרה של חולים במחלות כרוניות כגון סוכרת, ביקור תדיר אצל רופאי העיניים הופך הכרחי אפילו יותר, משום שהרשתית שלהם פגיעה יותר משל אנשים שאינם חולים במחלה והם חשופים יותר למחלות הקשורות בעין.

ומה לגבי האופטומטריסטים?

ישנם אופטומטריסטים שבזכות הכשרתם וניסיונם יכולים לזהות בעיות כמו מחלה או פתולוגיה מסוימת, ואולם בניגוד לרופאי העיניים, אסור להם לתת למטופל אבחון רשמי או מרשם לתרופה דיאגנוסטית.

מה כן? – האופטומטריסטים מתמחים באבחון הפגיעות הפשוטות בתפקוד העין, המחייבות הרכבת משקפיים. הם בודקים את כניסת קרני האור לרשתית העין, ויודעים לזהות אם ישנו פגם הפוגע בחדות הראיה, במיקוד, גורם לעיוורון צבעים וכיוצא בזה. כמו כן, אופטומטריסטים ‘חוסכים’ לרופאים את מלאכת התאמת העדשות וגם בירוקרטיה רבה. לדוגמא וכמו שציינו, לביצוע בדיקת תקינות ראיה לשם קבלת רישיון נהיגה, יש לפנות לאופטומטריסט/ית.

טעות בבדיקת ראייה יכולה להוביל למרשם משקפיים שאינו מתאים לכם, מה שעלול לגרום לכאבי ראש ולעייפות, משום שהעיניים מתאמצות לתקן את הפער שנוצר. מסיבה זו ואחרות, בשנים האחרונות הוסדר נושא ההכשרה באופטומטריה, וכל העוסקים בתחום מחויבים לקבל רישיון משרד הבריאות.


החשיבות בבדיקה אצל אופטומטריסט מומחה!

כל אדם שבריאותו עומדת לנגד עיניו יוכל לומר לכם שאחד האלמנטים החשובים ביותר בכל הנוגע לשמירה על הבריאות הוא ביצוע של בדיקות שגרתיות. בין היתר מדובר על בדיקות דם, בדיקות סקר לאבחון מחלות וכן בדיקות ראייה שגרתיות. על ידי ביצוע של בדיקות באופן קבוע, ניתן לוודא כי הבריאות תקינה ושנמצאים במסלול הנכון.

ההבדל בין בדיקה אצל אנשי המקצוע השונים

בכל הקשור לבדיקות ראייה, ישנם שני אנשי מקצוע אליהם יש לגשת באופן או קבוע או כל אימת שמתעורר הצורך בפנייה לאבחון כשהכוונה היא כמובן לרופא עיניים מומחה ואופטומטריסט מורשה. אצל רופא העיניים ניתן לאבחן מחלות עיניים שונות כשהן בשלבים המוקדמים ביותר שלהן ואפילו עוד לפני שהחלו לבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כשבין היתר מדובר על ניוון מקולרי, גלוקומה ועוד.

אצל האופטומטריסט לעומת זאת נבחנת חדות הראייה, תפיסת העומק, עיוורון צבעים וכן נבחנים מצבים שונים כמו למשל מיופיה (קוצר ראייה), היפראופיה (רוחק ראייה), פרסביופיה (זוקן ראייה) ועוד.

 

מדוע חשוב כל כך לעבור בדיקה אצל אופטומטריסט מורשה?

מדהים לגלות – רק 20% מהאוכלוסייה דואגים לעבור בדיקות ראייה באופן קבוע ושגרתי אצל אופטומטריסט מורשה. מן הסתם שכיחות בעיות הראייה גבוהה יותר באופן משמעותי ולפיכך אנשים רבים כמו גם ילדים ומתבגרים מסתובבים בעולם כשהם סובלים ממגוון רחב  של בעיות ראייה מבלי שהם מודעים אליהן כלל.

במקרים רבים מדובר על בעיות ראייה קלות יחסית שלכאורה לא מפריעות לאינדיבידואל להתנהל בעולם, אך במקרים לא מעטים מדובר על בעיות שונות שיש בהן כדי לפגוע בצורה חמורה באיכות החיים. כך לדוגמה מנתונים שפרסם לאחרונה משרד הבריאות, עולה כי קרוב ל- 10% מילדי בית הספר מופנים להמשך בדיקות לאחר בדיקות הראייה השגרתיות בבית הספר.

לרוע המזל, בניגוד לבדיקות המבוצעות באופן מנדטורי בבית הספר, איש לא מחייב את האוכלוסייה הבוגרת או המבוגרת לעבור בדיקות ראייה באופן שגרתי.

 

למי מומלץ במיוחד לגשת לבדיקה אצל אופטומטריסט מורשה?

  • כל מי שמרכיב משקפי ראייה ירוויח מפנייה לאופטומטריסט מורשה אחת לחצי שנה עד שנה.
  • כל מי שחווה תסמינים שונים בשדה הראייה שלא הופיעו קודם לכן כמו למשל צמצום שדה הראייה, הופעה של כתמים בשדה הראייה או טשטוש הראייה, צריך לגשת לבדיקה אצל אופטומטריסט.
  • תסמינים נוספים המצריכים פנייה לאופטומטריסט הם ירידה בראיית הלילה, קושי לקרוא טקסטים מקרוב, קושי לקרוא את הספרות על לוחיות רישוי של רכבים בכביש, “עייפות” של העיניים בזמן קריאה בספר או בזמן הישיבה מול המחשב ועוד.
  • לפני רכישה של משקפי ראייה חדשים מומלץ לפנות לאופטומטריסט לצורך התאמה של המספר. כיום קיימת תופעה מסוכנת שבאה לידי ביטוי ברכישה משקפי ראייה ממדפי רשתות הפארמה ללא התייעצות עם אופטומטריסט. תופעה זו יכולה לגרום להופעת כאבי ראש ואף להוביל להחמרת הפגיעה בראייה.

מומלץ לבדוק את הראייה אצל האופטומטריסטים המומחים ביותר – הלוא הם האופטומטריסטים של אופטיקה הלפרין!

לבדיקת ראייה בתנאים סטריליים לחצו כאן

מוצרים מומלצים
לא נמצאו מוצרים מומלצים
אולי תאהב/י גם